Teoria alokacji zasobów a efektywność rynków.
Koronnymi czynnikami smaku w winogronie są cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki dają winu trzy z pięciu bazowych smaków: słodki, kwaśny oraz gorzki. W każdym bądź razie, istnieje duża ilość substancji w gronach, jakie gwarantują smak. Substancje te są aktualne w drobnych ilościach (mierzonych nieraz w milionowych cząstkach). Wszystkie te substancje dają gronom specjalistyczny smak, definiowany, jako smak podstawowy. Smak podstawowy charakteryzuje każdą formę winorośli. Większość składników smakowych odnajdują się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. Wobec tego istotne jest, żeby tłoczenie zajmowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia bazowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić między aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w czasie kiedy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona mają ten sam aromat, jakkolwiek różny bukiet.
1. Metody
3. Kup teraz
4. Przeglądaj
5. Recenzje